Vaststellingsovereenkomst
Wanneer er een geschil ontstaat tussen jou en je werkgever of wanneer een serieus geschil dreigt aan te komen, kan een vaststellingsovereenkomst uitkomst bieden. Het is een schriftelijk vastgelegde en voor beide (of meer) partijen bindende overeenkomst om een conflict (of een naderend geschil) op te lossen.
Een vaststellingsovereenkomst wordt gebruikt bij het beëindigen van een arbeidscontract met wederzijds goedvinden. Dat maakt een ontslagprocedure bij UWV of een kantonrechter overbodig.
Van belang is dat er in een vaststellingsovereenkomst de volgende zaken worden bepaald:
- De einddatum
- Ontslagvergoeding (transitievergoeding)
- Eindafrekening, ook eventuele extra’s zoals dertiende maand
- Vervallen van de concurrentiebeding en relatiebeding
- Regeling betreffende vakantiedagen
- Regeling betreffende vrijstelling van uitvoeren van verdere werkzaamheden
- Inleveren bedrijfseigendommen
- Geheimhouding
- Hoe wordt het geregeld met een getuigschrift of referenties?
- Vergoeding voor gemaakte juridische kosten
- Eventuele terugbetaling van studiekosten
- Finale kwijting
Wanneer je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen doe je er verstandig aan om deze te laten controleren door jouw juridisch adviseur.
Wanneer het correct in de vaststellingsovereenkomst bepaald is, betaald je werkgever de door jou gemaakte juridische kosten, dus je ontvang een gespecialiseerd juridisch advies gratis. Je hebt bij een vaststellingsovereenkomst recht op wettelijke bedenktijd, je kunt binnen twee weken terugkomen op de gemaakte afspraken. Dit heet het herroepingsrecht en wanneer je hier gebruik van maakt, moet dat schriftelijk. In eerste instantie ben je niet verplicht om een reden op te geven. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van het herroepingsrecht, vervalt de beëindiging van je arbeidsrelatie en blijft je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst voortbestaan.
Besluit je later dan binnen twee weken om de gemaakte vaststellingsovereenkomst te ontbinden?
Dat kan, maar is erg lastig. Er bestaan slechts twee uitzonderingen die het mogelijk maken:
- Aan de andere partij (dus bijvoorbeeld je werkgever) te verwijten dwaling, dus een (opzettelijk) verkeerde voorstelling van situatie.
- Misbruik van de situatie bijvoorbeeld door jou tijdens de onderhandelingen zo onder druk te zetten dat je in feite niet vrijwillig akkoord bent gegaan met het voorstel.
Wat kan De Beveiligingsjurist voor jou doen bij een vaststellingsovereenkomst?
- Direct antwoord geven op je meest dringende vragen
- Samen met je sparren over de situatie
- Vanuit zijn ervaring en specialisatie een gedegen advies geven
- De vaststellingsovereenkomst nalezen en controleren
- Je behoeden voor alle mogelijke valkuilen
Heb je vragen? De Beveiligingsjurist bellen betekent direct een gedegen antwoord te krijgen! Wil je meer weten of heb je een specifieke rechtsvraag omtrent jouw werkzaamheden in de beveiliging? Neem dan contact met ons op. Het eerste gesprek is altijd gratis.
Wil je nog meer zien? Ga dan naar de pagina.