Geschreven door: John Boelhouwer, 13 oktober 2021
Het is nog niet helemaal zeker en niet alle plannen zijn al duidelijk uitgewerkt, maar het ziet er toch naar uit dat vanaf 1 januari 2022 het oude Nederlandse pensioenstelsel niet meer bestaat. Momenteel lijkt het er op dat de nieuwe pensioenwet een jaar later in werking treedt dan oorspronkelijk gedacht.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
- Elke medewerker legt een vast percentage aan pensioenpremie in, in het oude stelsel is het leeftijdsgebonden. Welke percentage is nog niet bekend. De premie wordt dus leeftijdsonafhankelijk.
- In het nieuwe stelsel kijkt men niet naar hoeveel pensioen opgebouwd is, maar hoeveel premie voor de medewerker is ingelegd. Er wordt niet langer een pensioenresultaat gegarandeerd.
- Werknemers krijgen de kans om op hun pensioendatum tien procent van het bedrag vrij op te nemen voor bijvoorbeeld een huis of een verre reis.
- In tegenstelling tot diverse types nabestaandenpensioen in het oude stelsel, blijft straks meer een soort partnerpensioen over.
- De AOW- leeftijd stijgt minder snel dan oorspronkelijk gepland en blijft tot 2026 staan op 67.
- Werkgevers krijgen tijdelijk de mogelijkheid om fiscaal interessante regelingen te treffen voor werknemers die vervroegd uit dienst willen treden (maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd).
- Er komt een verplichte verzekering voor het arbeidsongeschiktheidsrisico voor zzp’ers. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor zzp’ers om eenvoudiger te kunnen sparen voor hun pensioen.
Bij het ingaan van het nieuwe pensioenstelsel gaat voor iedereen dezelfde vlakke premie gelden, onafhankelijk van de leeftijd van participanten. Om diverse problemen die hiermee en met het overhevelen van de bestaande pensioenen naar ‘de nieuwe pensioenwereld’ gepaard gaan, is er een overgangsregeling bedacht. Het voorlopige voorstel is dat in het begin alleen de nieuwe deelnemers de nieuwe vlakke premie betalen. Wanneer definitief gekozen zal worden voor deze regeling, krijgen de bedrijven te maken met twee soorten pensioenregelingen en verschillen in arbeidsvoorwaarden. Er wordt nog steeds gekeken naar nieuwe mogelijkheden en concepten en het is niet helemaal zeker of de voorgestelde overgangsregeling een blijvertje is.
Nog niet alle afspraken staan vast, maar er zal snel duidelijkheid van de wetgeving komen. Ieders pensioenregeling moet uiterlijk op 1 januari 2026 zijn aangepast. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de werknemers tijdig te informeren over de aanpassingen.
Het staat vast dat er grote veranderingen op komst zijn.
Reactie plaatsen
Reacties