Wij komen vaak situaties tegen waarin de interactie tussen beveiligers en de politie een cruciale rol spelen in de uitkomst van een zaak. In deze blog wil ik je graag wat inzicht en tips geven over wat je het beste kunt zeggen als je door de politie wordt staande gehouden.
Het gebeurt regelmatig dat mensen zich beroepen op hun zwijgrecht of aangeven dat ze geen verklaring willen afleggen. Terwijl dit in sommige gevallen begrijpelijk is, kan het in de context van bepaalde procedures tegen je werken, vooral als het gaat om het indienen van een zienswijze of een bezwaarschrift bij de afdeling korpscheftaken van de politie.
Waarom is het dan niet verstandig om te zwijgen?
Het komt vaak voor dat je verklaring later in een procedure wordt bekeken. Als in het dossier staat dat je 'geen verklaring' hebt afgelegd, kan het raar overkomen als je later, na lang nadenken, toch met een verhaal komt. Het is logischer en geloofwaardiger als je direct ter plekke een verklaring geeft.
Tips:
1. Directe Verklaring: Zeg niet "ik heb geen verklaring" of "ik beroep me op mijn zwijgrecht". Het is beter om kort en bondig je kant van het verhaal te vertellen.
2. Dossiercontrole: Controleer altijd wat de politieagent heeft opgeschreven. Het kan voorkomen dat wat je hebt gezegd anders is genoteerd dan bedoeld.
3. Bewijsmateriaal: Leg zoveel mogelijk vast op beeld. De uitspraak "wie eist, die bewijst" is hier op z'n plaats. Als er bijvoorbeeld verwarring ontstaat over een voorwerp dat je vasthield, maak er dan direct een foto van.
Nog een belangrijk punt: Hoewel het essentieel is om je rechten te kennen en deze uit te oefenen, is het even belangrijk om respectvol en coöperatief te zijn. Provoceer de politie niet. Een constructieve dialoog kan vaak veel problemen voorkomen.
Hopelijk helpen deze tips je mocht je ooit in een situatie terechtkomen waarin je door de politie wordt staande gehouden. Ken je rechten, maar gebruik ze wijselijk en met respect.
Reactie plaatsen
Reacties