Geschreven door: John Boelhouwer, 11 mei 2022
Heb jij naast je vaste baan ook ander werk? Vanaf 01-08-2022 zijn er nieuwe regels!
Als jij naast je vaste baan als beveiliger voor een bedrijf in de particuliere beveiliging een tweede bijbaantje hebt als portier in een nachtclub, dan heb je een bijbaan en verricht je naast je betaalde baan nevenactiviteiten.
Je hebt het vast besproken met je werkgever in een goed overleg, maar vanaf 1 augustus 2022 gelden er een aantal nieuwe regels.
Wegens de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden gaat er dan een nieuwe wet in. Deze wet maakt het voor de werkgevers verplicht om een zogeheten rechtvaardigingsgrond te gebruiken wanneer zij niet eens zijn met je nevenwerkzaamheden.
Hoe gaat dit werken?
Voor de werkgever wordt het moeilijker gemaakt om niet akkoord te gaan met de nevenactiviteiten. Nu is het nog mogelijk dat je werkgever je bijbaantje eenzijdig verbiedt, na 1 augustus 2022 moet je werkgever eerst aantonen waarom je bijbaantje schadelijk zou zijn voor het bedrijf.
Contractuele beperkingen
Nu staat er meestal kort in je contract vermeld dat je geen nevenactiviteiten mag doen zonder toestemming van je werkgever. Als reden hiervoor zal meestal het concurrentiebeding aangevoerd zijn.
Rechtvaardigingsgrond
De nieuwe wet bepaald dat er voor een weigering of verbod van een bijbaantje een rechtvaardigingsgrond moet bestaan bij je werkgever en geeft een aantal voorbeelden wanneer het zo is.
Concurrentiebeding
In sommige gevallen is het voor de werkgever bijzonder onwenselijk wanneer een van de werknemers vergelijkbaar werk gaat uitvoeren bij een van de concurrerende bedrijven, dus bedrijven die zich in dezelfde branche bewegen. Hierdoor kan een situatie van belangenverstrengeling ontstaan en een mogelijkheid van schenden van vertrouwelijkheid. Kortom, als je in je bijbaantje voor een ander bedrijf hetzelfde werk doet als voor je hoofd werkgever, dan zal deze daar hoogstwaarschijnlijk niet blij mee zijn. Een nevenactiviteit is in zulke gevallen een aanvulling op het concurrentiebeding.
Je gezondheid als werknemer
Je werkgever kan als bezwaar tegen je nevenactiviteiten aanvoeren dat je gezondheid en veiligheid door je nevenactiviteiten in gevaar kan komen. In dit geval zou het vooral gaan om interpretatie. Je zou kunnen aantonen dat bijvoorbeeld twee avonden extra werken niet per se een negatieve invloed heeft op je prestaties in je dagelijkse baan, maar mogelijk juist een positieve invloed heeft op je stemming en gesteldheid.
Groot verschil
Het meest belangrijke verschil in de nieuwe wet is dat de werkgever achteraf (bij een conflict) moet kunnen aantonen dat er sprake is geweest van een rechtvaardigingsgrond. Het is voor de werkgever eenvoudiger als die rechtvaardigingsgrond in nevenactiviteiten beding wordt genoemd, maar is voor de wet niet noodzakelijk.
Heb je vragen over deze aanpassingen? Of heb je momenteel een bijbaantje en weet je niet helemaal zeker hoe dat precies zit? De Beveiligingsjurist kan je vragen beantwoorden! Bel ons voor een gedegen deskundig advies!
Reactie plaatsen
Reacties