STEEDS GROEIEND: ZAKELIJK GEBRUIK VAN WHATSAPP

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:43

Geschreven door: , 8 oktober 2021

STEEDS GROEIEND: ZAKELIJK GEBRUIK VAN WHATSAPP

 Niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, het gebruik van alom aanwezige Whatsapp. Dagelijks zorgen we met z’n allen voor ongeveer - houd je vast - het ongelooflijke aantal van 100 miljard verstuurde Whatsapp berichten. Soms dringt het vraag zich op of er nog überhaupt iemand zonder Whatsapp op onze overbevolkte planeet te vinden is, maar dat terzijde.

Naast het intensief gebruik van Whatsapp in privésfeer groeit het zakelijk gebruik van Whatsapp stormachtig, Want wat is nou eenvoudiger dan de zakelijke berichtgeving ook via Whatsapp te laten verlopen?

De ziekmeldingen, ontslagen, contractaanpassingen, belangrijke mededelingen, alles kan binnen een zucht geregeld worden. De nieuwste ontwikkelingen signaleren zelfs het komst van via Whatsapp afgesloten arbeidsovereenkomsten. Maar is het zo verstandig? En is het zonder risico’s? Zeker gezien het feit dat een toenemend aantal gebruikers gebruik maakt van de mogelijkheid om de blauwe vinkjes uit te zetten.

 

Veel gebruikt en redelijk geaccepteerd via Whatsapp is de reeds aangestipte ziekmelding en verdere communicatie over arbeidsongeschiktheid periode. Ook alle sociale contacten tussen de collega’s onderling verlopen probleemloos digitaal. Bijeenkomsten, nieuwtjes en agenda op de werkvloer worden gewoonlijk met het team gedeeld via een groeps Whatsapp (ook al dient de werkgever er rekening mee te houden dat lang niet elke medewerker het prettig vindt en dat mogelijk als ongewenst en storend ervaart).

Nog niet zo algemeen gebruikt maar zeker in opkomst is het aangaan, verlengen of beëindigen van een arbeidsrelatie via Whatsapp.

 

Het aangaan van een arbeidsovereenkomst via Whatsapp

Het aangaan van een arbeidsovereenkomst is vormvrij wat in principe inhoudt dat het zowel mondeling als schriftelijk (dus ook digitaal)  mag worden afgesloten. Toch mag daar in sommige gevallen van afgeweken worden en mag de arbeidsovereenkomst uitsluitend schriftelijk afgesloten worden. Heel belangrijk is dat er een overeenstemming bestaat over de meest belangrijke zaken van de arbeidsovereenkomst zoals de functie, startdatum, duur van de overeenkomst en de financiële afspraken.

Daarnaast is het van wezenlijk belang dat er sprake is van een aanbod  en van acceptatie ervan. Het maakt voor de wet niet zoveel uit of dat digitaal gebeurt.

Een Whatsapp bericht waarmee je het aanbod accepteert, is dus voldoende. Het is wel voor beide partijen aan te raden om in later stadium alsnog de arbeidsovereenkomst te voorzien van een handtekening.

 

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst via Whatsapp

Het aanzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is rechtsgeldig en wordt regelmatig toegepast. De aanzegging is niet vormvrij en moet dus schriftelijk binnen bepaald tijdsbestek gedaan worden. Daarom is het van belang dat de werkgever kan aantonen dat de aanzegging door de werknemer tijdig is ontvangen, bijvoorbeeld door een reactie van de werknemer en de bekende blauwe vinkjes.

Geef je als werknemer geen reactie en zijn je blauwe vinkjes uitgezet? Dan biedt de Whatsapp geen uitkomst.

Ondanks de voordelen van Whatsapp communicatie is het soms verstandig om te kiezen voor een klassieke aangetekende brief met een schriftelijke bevestiging.


Wil je meer blog(s) lezen ? Ga dan naar onze pagina kennis en blog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.